Anasyaurah
music Player goes here
[ ]







  • HATI SEDIH...
  • BLUE TO RED...SENIOR!
  • ~~MATI OTAK~~
  • Kenangan menjelma....
  • Akhirnya Dapat Juga!!
  • Azam yg tak azam...
  • Annyeonghi Kaseyo 2011...
  • Harga Kosmo naik!!!
  • Malam jumaat ---------> Jangan lupa baca yasin...=...
  • Semalam kan g Batu Pahat...kan cakap nak tulis en...
  • CROQUETTE..JOM BUAT! ON Saturday, 14 January 2012 AT 3:57 pm


    Lama xupdate..cewah..baru seminggu...bz sikit...8-5 kat hospital..then balik assigment..ngantok pulak...so..nak update pun jarang r...he3...
    Tadi sya jalan2 on9..jadi terjumpa satu resepi ne...nak share r juga....
    Maybe ada yg dah buat..n tau buat...sya pun tak buat lagi..he3...macam sedap ja...lagi sedap kalau guna air tangan sendiri...=)

    Namanya croquette

    Croquette adalah sejenis snek berbentuk bujur dan kelihatan seperti nuget. Isi Croquette ialah kentang dan beberapa bahan lain.


    Bahan-bahan :

     Cara masakan :


    Rebuskan kentang yang sudah dibuang kulit hingga lembut/empuk
    Lenyekkan isi kentang yang lembut tadi di dalam mangkuk.
    Panaskan minyak.Setelah minyak panas,tumiskan bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan ayam  cincang dan kacau sehingga masak.Setelah itu, masukkan pula daun bawang atau seledri, garam dan lada sulah secukup rasa
    Masukkan bahan yang sudah digoreng ke dalam mangkuk berisi isi kentang . Tambahkan cheese mengikut citarasa . Kemudian kacau hingga rata.
    Buat adunan tadi berbentuk bulatan atau bujur or ikut kreativiti sendiri ye.
    Gaulkan dengan tepung, kemudian dengan telur yang telah dipukul dan serbuk roti.
    Akhir sekali gorengkan dengan minyak yang panas.
    Siap untuk dihidangkan! Sedap dihidangkan dengan sos.

    Nyum4!


    Notatanganku----> selamat mencuba....=)

    0 comments

    back | >Newer Post